تهران ۶.۹۹° كمينه ۵.۷۹°  بیشینه ۶.۹۹°
۱۲ دی ۱۳۹۴ - ۱۵:۱۲
معاون اول رئیس جمهور:

"یارانه نقدی" استدلال اقتصادی ندارد

معاون اول رئیس جمهور گفت: پرداخت یارانه نقدی با استدلال اقتصادی نبوده بلکه با استدلال اجتماعی بوده و جز اینکه به دنبال افزایش محبوبیتشان بودند، دستاورد دیگری نداشتند.
کد خبر: ۸۸۴۷
اسحاق جهانگیریاخبار معاصر: اسحاق جهانگیری در نشست مشترک با مدیران ارشد وزارت نیرو اظهار داشت: دو امتیاز ایران همواره بر ضعف عملکرد مدیران سیاسی کشور سرپوش می‌گذارد.

وی افزود: یکی از امتیازات منابع نفتی است که هرگاه نتوانستیم کشور را به خوبی مدیریت کنیم از این منابع بیشتر هزینه کرده‌ایم و اگر این منابع را در اختیار نداشتیم ببینید که چه میزان حجم سرمایه گذاری سودده شاید چندین هزار میلیارد تومان باید انجام می‌شد و از این سرمایه گذاری‌ها دولت مالیات می‌گرفت تا بتوانیم کشور را مدیریت کنیم

معاون اول رئیس جمهور ادامه داد: مورد دیگر توان کارشناسی ایران است که در وزارتخانه‌های مختلف شاهد کار کارشناسی دلسوزانه کارشناسان بدنه دولت هستیم.

جهانگیری اذعان داشت: زمانیکه سازمان مدیریت منحل شد با وجود اینکه سمتی یا پستی نداشتم به دلیل آنکه در خصوص ماهیت این سازمان مطلع بودم مصاحبه‌هایی انجام دادم و مقالاتی نوشتم و از این کار انتقاد کردم. چرا که با تمامی نقدهایی که به سازمان مدیریت وارد است، اکنون وجود دارد و در گذشته وجود داشت این سازمان یک سازمان کارشناسی کشور است که همواره در مقابل تمامی فشارهای سیاسی موضع کارشناسی خود را حفظ کرده؛ از این رو برخی آن را مزاحم می‌دانستند. چرا که همواره با پاسخ‌های کارشناسی مقابل دستورهای سیاسی مقاومت می‌کرد.

وی در خصوص اهداف خود از برگزاری جلسات با وزارتخانه‌ها گفت: مسئله مهمی که موجب شده این جلسه برگزار شود و از این پس جلساتی را با وزارتخانه‌های مختلف دولت داشته باشم بحث اقتصاد مقاومتی است که دولت در اجرای آن بسیار مصمم است.

معاون اول رئیس جمهور افزود: در شورای اقتصاد مجموعه طرح‌هایی به تصویب رسید و اخیراً برنامه‌هایی 11 گانه‌ای تدوین شده تا آن طرح‌هایی که در شورای عالی اقتصاد تصویب شده بود و مقام معظم رهبری نیز نظر مساعدی نسبت به اجرای آن طرح‌ها دارند در قالب این 11 برنامه که هر کدام متولی مخصوص خود و دستگاه‌های همکار مشخصی دارند اجرایی شود.

جهانگیری گفت: در خصوص وزارت نیرو نیز پس از این جلسه ارزیابی‌های دبیرخانه ستاد اقتصاد مقاومتی را در خصوص میزان پیشرفت وزارت نیرو در طرح‌های مربوط به خود با محوریت سیاست‌های کلان اقتصاد مقاومتی به وزیر نیرو می‌دهم تا ایشان بخش‌های مربوطه را به سازمان‌های ذی ربط ارجاع دهند؛ وزارت نیرو در برخی از برنامه‌ها عملکرد خوبی داشت اما در برخی نیز نسبت به اهداف از پیش تعیین شده عقب است.

وی با اشاره به خشکسالی مستمر 15 ساله ایران گفت: باید دغدغه آب که دغدغه جدی دولت است، به طور کامل و بدون هیچگونه کتمان حقایق به مردم منتقل شود چرا که هرجا ما موفقیتی در رفع دغدغه‌ها و اجرای پروژه‌ها داشتیم با همکاری مردم این موفقیت به دست آمده است.

معاون اول رئیس جمهور افزود: باید وزارت نیرو در اعمال مدیریت منابع آب کمترین گذشت را نداشته باشد وبه صورت قاطع عمل کند اما ممکن است در برخی موارد از سوی دستگاه‌های بالاتر از وزارت نیرو به خاطر مسائل سیاسی یا اجتماعی از وزارت نیرو بخواهندکه حرکت خود را کندتر کند یا از سخت گیری کمتری استفاده کند. اما وزارت نیرو در مجموع نباید از موضع کارشناسی‌اش عقب نشینی کند.

جهانگیری با بیان اینکه مشکلات جدی پیش روی بخش آب کشور است، اذعان داشت: در گزارشی که اخیراً به دست بنده رسید آبرسانی به 6 هزار و 600 که به منابع آبی مناسب دسترسی ندارند با تانکر انجام می‌شود درحالیکه میزان مصرف آب در دیگر بخش‌های کشور بسیار بالا است؛ وزارت نیرو باید برای مصرف آب کشور سیاست‌هایی بگذارد که تمام دستگاه‌ها ملزم به رعایت این سیاست‌ها باشند همانگونه که وزارت صنعت در بخش صنعت سیاستگذاری می‌کند و سایر دستگاه‌ها پیرو ان سیاستگذاری حرکت می‌کنند.

وی با بیان اینکه در بخش مدیریت آب شرب مدیریت خوبی انجام شده گفت: در سالهای گذشته همواره دغدغه جیره بندی مخصوصاً در تهران را داشتیم و در تابستان سال جاری نیز هم در خصوص برق و هم در خصوص آب مدیریت مطلوب وزارت نیرو موجب شد که جیره بندی و خاموشی نداشته باشیم.

معاون اول رئیس جمهور با تأکید براینکه باید مشارکت بخش خصوصی گسترده تر از گذشته شود گفت: این سیاست دولت برای واگذاری طرح‌ها به بخش خصوصی باید به عنوان ارزیابی عملکرد مدیران استانی وزارت نیرو قرار بگیرد.

جهانگیری بیان کرد: در حال حاضر 150 هزار میلیارد تومان طرح‌های نیمه تمام آبی داریم و در مجموع 400 هزار میلیارد تومان طرح‌های نیمه تمام عمرانی در کشور داریم و معنی‌اش این است که اگر بخواهیم با هزینه‌های دولتی آنها را به سرانجام برسانیم 30 تا 40 سال حداقل طول می‌کشد از این رو بخش خصوصی را تشویق به آوردن منابع مالی کنیم.

وی با اشاره به تخصیص های مناسب صورت گرفته از صندوق توسعه ملی برای طرح‌های آبی مرزی گفت: عملکرد وزارت نیرو در این زمینه خوب بوده اما باید بیش از پیش در اجرای طرح‌های مرزی سرعت بگیریم و وزارت جهاد کشاورزی باید بهترین برنامه را برای استفاده از آبی که چه در طرح‌های مرزی و چه در طرح‌های غیرمرزی استحصال می‌شود بهترین برنامه را ارائه دهد.

معاون اول رئیس جمهور ادامه داد: از اکنون باید دغدغه بازگشت منابع مالی صندوق توسعه ملی را نیز داشته باشیم چرا که متعهد شده‌ایم که پول‌هایی که از صندوق توسعه ملی برمی‌داریم را بازگردانیم.

جهانگیری با انتقاد از موضع‌گیری‌های غیرکارشناسانه نسبت به سدسازی گفت: زمانی تحت تأثیر یک فضایی قرار می‌گیریم و ساخت سد را مقدس و بدون عیب عنوان می‌کنیم و زمانی به خاطر ایراد در یک یا دو طرح و فضای منفی ایجاد شده کل سدسازی را زیر سوال می‌بریم. که هر دوی این رویکردها جفا است.

وی افزود: اگر این سدها نبودند حجم آبهایی که درسدها ذخیره شده و هر کدام شهری را سیراب می‌کنند نداشتیم. البته باید مطالعات زیست محیطی، مطالعات میراث فرهنگی و هر نوع مطالعه لازم غیر فنی نیز در مورد طرح‌های سدسازی انجام شود.

معاون اول رئیس جمهور با بیان اینکه وزارت نیرو و وزارت نفت به عنوان دو وزارتخانه مهم اقتصادی دولت بیشترین آسیب‌ها را از بحث هدفمندی یارانه‌ها دیدند گفت: اینکه قیمت برق با هزینه صفر گاز یک رقمی درآید و باز هم کمتر از این رقم از مصرف کننده گرفته شود و دولت به مصرف یارانه دهد با هیچ استدلال منطقی و عقلانی توجیه پذیر نیست و ابی که این همه گرفتاری دارد را در هدفمندی مجبور می‌کند که بخشی از هزینه‌های پرداخت یارانه نقدی را متقبل شود و صنعت برقی که حدود 8 هزار میلیارد تومان کسری جاری دارد باید بخشی از مبلغ یارانه نقدی را فراهم کند. این مسئله هیچ استدلال منطقی ندارد.

جهانگیری خاطرنشان کرد: پرداخت یارانه نقدی با استدلال اقتصادی نبوده بلکه با استدلال اجتماعی بوده و جز اینکه به دنبال افزایش محبوبیتشان بودند دستاورد دیگری نداشتند.

وی افزود: چون مردم روی این پول حساب کردند و ما نسبت به مردم متعهد هستیم نتوانستیم تصمیم بگیریم که یارانه نقدی را پرداخت نکنیم و اینکه مردم زندگی‌شان را براساس این مسئله تنظیم کرده‌اند ما این واقعیت اجتماعی را درک می‌کنیم و در تصمیم گیری‌های خود آن را لحاظ می‌کنیم.

معاون اول رئیس جمهور با بیان اینکه در ابتدای دولت یازدهم وزارت نیرو سالانه سه هزار و 600 میلیارد تومان از مبلغ یارانه نقدی را تأمین می‌کرد گفت: در سال 94 وزارت نیرو دو هزار و 200 تا دو هزار و 300 میلیارد تومان باید برای تأمین یارانه نقدی پرداخت کند که در تلاشیم و امیدواریم که این مشکل وزارت نیرو در خلال برنامه ششم توسعه حل شود.

جهانگیری در خصوص افزایش ظرفیت تولید برق کشور گفت: باید همیشه در کشور ما 15 هزار مگاوات ظرفیت جدید نیروگاهی درحال ساخت باشد که بتوانیم 5 هزار مگاوات آن را در طور یک سال به بهره برداری برسانیم که اکنون اینگونه نیست.

وی افزود: خوشبختانه اولین سرمایه گذاری خارجی که در شورای اقتصاد تصویب شود مربوط به برق بود و امیدواریم این مسئله به صورت جدی دنبال شود و بخش خصوصی بیشتر به سرمایه گذاری در صنعت برق ورود کند.

وی تصریح کرد: در هر جلسه دولت آقای چیت چیان عنوان می‌کند که وزارت نیرو 30 هزار میلیارد تومان بدهی دارد و باید برای این بدهی کلان چاره اندیشی شود، با این بدهی کلان بخش خصوصی به سرمایه گذاری جدید رغبت پیدا نمی‌کند.

جهانگیری ادامه داد: باید موانع را برای حضور بیشتر بخش خصوصی برداریم.

وی با بیان اینکه متأسفانه این دولت بدهی‌اش بالا است گفت: برخی انتقاد می‌کنند که چرا به طور مداوم از گذشته می‌گویید، این گذشته انقدر بد است که هرچه انتقاد کنیم بازهم کم است.

معاون اول رئیس جمهور ادامه داد: قیمت نفت افت کرده و کشورهای اطراف ما نیز که نفتی هستند بعضاً در بودجه‌های سال آینده خود کسری 98 میلیارد دلاری دارند اما آنها این 98 میلیارد دلار را زمانی که قیمت نفت بیش از 100 دلار بوده ذخیره کرده بودند و اکنون از پول های آن زمان برای جبران کسری خود استفاده می کنند اما ما نفت 130 دلاری فروخته‌ایم و حتی یک ریال از پول آن را باقی نگذاشته‌ایم.

جهانگیری اذعان داشت: سال 90 حدود 118 میلیارد دلار درآمد ارزی نفتی داشتیم که امسال این رقم به زور به 25 میلیارد دلار می‌رسد و تحریم‌ها نیز هنوز به قوت خود باقی است.

وی افزود: در سال 91 رشد اقتصادی کشور منفی 6.8 درصد بوده درحالیکه امسال پیش بینی می‌شود رشد اقتصادی مثبت شود.

معاون اول رئیس جمهور بیان کرد: مردم به این دولت اطمینان دارند و نیازی نمی‌بینند که برای خرید ارز و سکه هجوم ببرند درحالیکه قیمت نفت به زیر 30 دلار رسیده قیمت دلار حدود سه هزار و 600 تومان است.

جهانگیری ادامه داد: با این شرایط نفتی حتماً باید به سراغ منابع خارجی و استفاده از منابع مالی خارجی روبیاوریم.

وی خاطرنشان کرد: گزارشی اخیراً مطالعه کردم که از هر متر مکعب آب در ایران 2.4 دلار تولید ناخالص داخلی ایجاد می‌شود درحالیکه در برخی از کشورها این رقم 14 دلار است. یعنی واقعاً در بحث آب داریم هدر می‌دهیم.

معاون اول رئیس جمهور با اشاره به مشکلات اجرایی نشدن ایجاد 8 هزار مگاوات ظرفیت جدید نیروگاهی، خاطرنشان کرد: از دولت می‌خواهم که ظرف دو هفته آینده موانع را برطرف کنند. تا آنجایی که من متوجه شدم، این قضیه در نحوه بازپرداخت هزینه سوخت صرفه‌جویی شده است که این یک کار اداری است و باید هرچه زودتر موانع آن رفع شود.



انتهای پیام/
انتهای پیام
منبع: میزان
اشتراک گذاری :
ارسال نظر

آخرین اخبار روز