تهران ۲۰.۶۷° كمينه ۲۰.۴°  بیشینه ۲۰.۹۹°
۲۸ مرداد ۱۴۰۰ - ۱۲:۲۰

کمبود برق در ایران چقدر جدی است؟

کد خبر: ۲۸۹۴۲
با از سرگیری سریال قطعی برق در کشور و توقف صادرات ایران به عراق، این سوال مطرح است که آیا ایران باز هم می‌تواند به این کشورها برق صادر کند؟

به گزارش پایگاه خبری اخبار معاصر به نقل از تجارت‌نیوز، با شروع سریال قطعی برق در هفته پیش و توقف صادرات برق به عراق این سوال پیش آمد که آیا ایران ظرفیت‌های لازم برای صادرات برق به عراق را دارد؟ آیا می‌تواند تبدیل به قطب برق منطقه شود؟

پیام باقری، نایب رئیس هیا ت‌مدیره سندیکای صنعت برق در گفتگو با تجارت‌نیوز می‌گوید: صنعت برق ما، صنعتی توانمند است اما وضعیت اکنون ما به گونه‌ای نیست که ما قطب منطقه شویم.

باقری ادامه‌ می‌دهد: ایران به دو طریق در تولید برق کشور عراق مؤثر است اول، صادرات مستقیم برق و دوم صادرات گاز به منظور تامین سوخت مورد نیاز نیروگاه‌هاى حرارتى است.

نایب رئیس هیات‌ مدیره سندیکای صنعت برق، توضیح می‌دهد: کشورها برای تامین برق خود از هر مسیر عملیاتی و امکان‌پذیری اقدام می‌کنند زیرا برق یک انرژی استراتژیک و زیرساختی است که برای ایجاد صنایع مادر برق باید به عنوان زیربنا تامین شده باشد و به نوعی برق، محور توسعه است.

به گفته او همه کشورها به دنبال تامین انرژی برق خود هستند. کشورهای همسایه ما با کمبود برق مواجه هستند و عراق هم از این قاعده مستثنا نیست و مقدار تولید برق‌شان از مقدار تقاضای آنان کمتر است.

باقری تصریح می‌کند: اگر کشوری بخواهد انرژی وارد کند، این طور نیست که امروز تصمیم بگیرد و روز دیگر عملیاتی‌اش کند و بنابراین اگر عراق تصمیم به وارد کردن برق یا گاز از کشورهای دیگر داشته باشند، این تصمیم مستلزم زیرساخت‌های لازم مانند خطوط انتقال است که سرمایه‌بر و زمان‌بر است.

طبق اظهارات او، به هرحال ایران به عنوان کشوری قدرتمند در حوزه برق و غنی در حوزه گاز می‌تواند گزینه اول بالقوه صادرات برق و گاز باشد که این یک فرصت در کشور است و دولت سیزدهم باید به آن توجه ویژه کند.

او می‌افزاید: خطوط لوله گاز و برق ایران به عراق متصل است. باید بتوانیم از فرصت نیاز بقیه کشورها به برق استفاده کامل کنیم و اگر نتوانیم نیازهای آنان را برطرف کنیم، این کشورها هم نیاز خود را از مسیرهای دیگر برطرف می‌کنند.

ایران، کمبود برق دارد؟
نایب رئیس سندیکای برق می‌گوید: کمبود برق ما دو شکل دارد که یکی در تابستان اتفاق می‌افتد و دیگری در زمستان. کمبود برق در تابستان به دلیل کمبود تولید برق است و نه کمبود گاز. زمانی که در پیک مصرف قرار می‌گیریم، میزان مصرف را با افزایش تولید جبران کنیم و کسری‌ها خود را به شکل خاموشی‌ها نشان می‌دهد.

باقری اضافه می‌کند: در زمستان ما در پیک مصرف گاز قرار می‌گیریم و کمبود گاز داریم پس نیروگاه‌ها مجبور به استفاده از سوخت‌های دیگر هستند تا با خاموشی مواجه نشویم.
 
ایران صادرات برق را ادامه می‌دهد؟
باقری خاطرنشان می‌کند: مدیریت منابع گاز و برق ما تاثیرگذار است و بدانیم چطور هم به تامین برق داخلی خود بپردازیم و هم نیاز همسایگان را برطرف کنیم چون به هرحال تبدیل شدن به شبکه برق یا گاز منطقه، امتیازات مثبت زیادی دارد اما در کشور ما متاسفانه در یک رقابت غیراصولی میان وزارت نفت و وزارت نیرو در سال‌های گذشته، هم برق به همه جای کشور رساندیم و هم گاز را در صورتی که می‌شد سیستم مصرفی گرمایشی و سرمایشی مردم و حتی بقیه مصارف مانند پخت‌و‌پز را مبتنی بر برق تعریف کنیم و به جای تحمیل هزینه کلان گازکشی به کشور به توسعه زیرساخت‌های کشور و توسعه صادرات گاز به کشورهای دیگر بپردازیم اما در حال حاضر در زمستان کمبود گاز داریم و در تابستان کمبود برق داریم.

او توضیح می‌دهد: کشور ما شاخص‌هایی دارد که با توجه به آن‌ها پتانسیل تبدیل شدن به قطب صادرات برق منطقه را دارد. یکی از این پتانسیل‌ها موقعیت جغرافیای کشور است. ما در منطقه‌ای قرار داریم که از شمال تا جنوب اختلاف دما و از شرق تا غرب اختلاف افق، مفهوم این گزاره این است که کشورهای همسایه نسبت به ما اختلاف پیک مصرف دارند و پیک مصرف در کشورهای همسایه ما و در منطقه ما تفاوت دارد؛ این اختلاف پیک فرصتی است می‌توان از آن استفاده کرد و برق را از جایی که در کم‌باری قرار دارد به مناطقی که در پیک خود قرار دارند برساند.

ظرفیت‌های صادرات برق
باقری توضیح می‌دهد: ما از منابع غنی گاز بهره‌مندیم و عمده نیروگاه‌های پایه گازسوز هستند پس می‌توانیم ظرفیت‌های تولید خود را توسعه دهیم و برق تولیدی هم برقی توجیه‌پذیر اقتصادی باشد که از نظر قیمتی هم برق رقابتی در منطقه به حساب بیاید.

باقری خاطرنشان می‌کند: صنعت برق ما یک صنعت بسیار توانمند است که می‌تواند صادرات بالایی داشته باشد. همچنین عمق و توان ساخت و صادرات آن بسیار بالاست و همین باعث شده امروز هم در حوزه تجهیزات و هم در حوزه خدمات فنی و مهندسی در حوزه صادرات کشور اولین صنعت با فاصله معنادار باشد.

باقری امیدواری می‌دهد: تکیه به این صنعت توانمند قدرت کشور در قطب منطقه شدن را بالا می‌برد. همه این‌ها در کنار هم می‌تواند توجه مسولان را به این مساله جلب کند و قانونگذار هم در برنامه ششم توسعه، به وزارت نیرو تاکید کرد که در پایان برنامه ایران باید تبدیل به قطب برق منطقه شود که این اتفاق با این که ما در سال‌های پایانی برنامه هستیم تا به امروز رخ نداده است.

نائب رئیس سندیکای برق معتقد است: این ظرفیت شناسایی شده و بالقوه وجود دارد اما ما زیرساخت نیاز داریم. شبکه برق ما از لحاظ اتصال الکتریکی به همه همسایه‌هایی که با آنان مرز زمینی داریم متصل است اما این به این معنا نیست که ما قطب برق منطقه شدیم. برای این هدف ما باید به کشورهای توانمند دیگر هم متصل باشیم و تبدیل به مرکز این شبکه شویم.

تداوم صادرات با شرایط فعلی ممکن است؟
باقری می‌افزاید: شرکت‌های صنعت برق با ورود به این مقوله می‌توانند زیرساخت‌های لازم را درست کنند این کار یک اقدام کلان و استراتژیک است که باید وزارت نیرو عزم آن را داشته باشد و موانع را از بین ببرد تا بخش خصوصی بتواند ورود کند.

نائب رئیس سندیکای برق خاطرنشان می‌کند: دولت، بخش خصوصی، وزارت نیرو، سرمایه‌گذاران همه باید تلاش کنند تا بتوانیم عوایدی مانند ارزآوری و اشتغال‌زایی ایجاد کنیم و از این طریق به اقتصاد کشور هم رونق دهیم و قدرت چانه‌زنی کشور در روابط بین‌المللی را بالا ببریم اما غفلت از این موضوع باعث می‌شود کشورهای ما در همسایه یه جز ایران از راه‌های دیگر تامین کنند.

انتهای پیام
اشتراک گذاری :
برچسب ها : کمبود برق ایران
ارسال نظر

آخرین اخبار روز