به گزارش معاصر، مینا کاویانی، با اشاره به اینکه کمبود آب سالم یکی از مشکلات عمده مرتبط با غذا و زندگی بشریت در سراسر جهان است، اظهار کرد: امسال در سالروز گرامیداشت روز جهانی غذا، شعار "آب زندگی است، آب غذا است"، انتخاب شده که هدف اصلی آن ارتقای سطح آگاهی عموم به مشکلات مرتبط با آب و ارائه راهکارهایی برای فائق آمدن بر آنها بوده است.
وی با بیان اینکه آب در هنگام تولد حدود ۷۵ تا ۸۵ درصد وزن بدن را تشکیل میدهد، افزود: با افزایش سن و بالا رفتن میزان چربی به ۶۰ تا ۷۰ درصد در بالغین لاغر و ۴۵ تا ۵۵ درصد در بالغین چاق میرسد ضمن اینکه آب کل بدن در ورزشکاران بیشتر از غیر ورزشکاران است و با افزایش سن و کم شدن توده عضلانی کمتر میشود.
کاویانی، توزیع آب بدن به شکلی است که دوسوم آب کل بدن درون سلولها است و یکسوم آن آب خارج سلولی شامل آب و مواد محلول در پلاسما، لنف، مایع نخاعی و ترشحات و همچنین آب میانبافتی در بین و اطراف سلولها است (به تجمع غیر طبیعی مایع در فضاهای میانبافتی بین سلولهای بافتها یا حفرههای بدن ادم میگویند و این حالت معمولاً در شرایط بیماری ایجاد میشود).
کارشناس مسئول آموزش همگانی انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی کشور درباره عملکرد آب در بدن توضیحاتی داد و افزود: آب عملکردهای مهمی در بدن دارد به طور مثال آب بخش اساسی در تمام بافتهای بدن محسوب میشود و بسیاری از مواد حلشده در آن برای کارهای سلول در دسترس قرار میگیرند و معمولاً در تمام واکنشهای بدن مورد نیاز است همچنین برای اعمال فیزیولوژیک مثل هضم، جذب و دفع مواد نیز عاملی ضروری است، آب در ساختمان و عملکرد سیستم گردش خون نقش دارد و حفظ ثبات فیزیکی و شیمیایی مایعات خارج و داخل سلولی نقش دیگر آب در بدن است.
وی با اشاره به نقش مستقیم آب در در حفظ دمای بدن، گفت: آب با تبخیر عرق، بدن را در آب و هوای گرم، خنک کرده و از افزایش بیش از حد دمای بدن (هیپرترمی) جلوگیری میکند یا آن را به تأخیر میاندازد.
کاویانی درباره عوارض کمآبی در بدن نیز به مواردی اشاره کرد و افزود: از دست دادن تنها ۱۰ درصد آب بدن سبب مشکلات شدید مانند کاهش حجم خون و گرفتگی ماهیچهها میشود به شکلی که از دست دادن ۲۰ درصد آب بدن موجب بیآب شدن (دهیدراتاسیون) فرد میشود و ممکن است او را در معرض مرگ قرار دهد، حتی کمآبی خفیف (از دست دادن یک تا ۲ درصد) میتواند منجر به از دستدادن عملکرد شناختی، هوشیاری و افزایش ضربان قلب شود.
این کارشناس دانشگاه در پاسخ به این سوال که زندگی بدون آب تا چند روز امکانپذیر است، ادامه داد: در آب و هوای متوسط، بالغین سالم قادرند تا ۱۰ روز و کودکان نیز میتوانند تا پنج روز بدون آب زنده بمانند، این در حالی است که یک فرد میتواند چندین هفته بدون غذا زنده بماند.
وی به منابع دریافت آب اشاره کرد و گفت: در حالت طبیعی آبی که وارد بدن ما میشود از آب و مایعات نوشیده شده و آب موجود در مواد غذایی ناشی میشود ضمن اینکه اکسیداسیون مواد غذایی در بدن نیز منجر به تولید آب میشود (آب متابولیک) که حدود ۲۰۰ تا ۳۰۰ میلیلیتر است.
کاویانی خاطرنشان کرد: دفع آب به طور طبیعی به صورت ادرار و مدفوع انجام میشود که به آن دفع قابل اندازهگیری آب یا دفع محسوس آب میگویند و کلیهها تنظیمکننده اصلی دفع محسوس آب هستند، آب همچنین از طریق هوای دمی از ریهها و بخار آب از راه پوست دفع میشود که به آن دفع غیرقابل اندازهگیری یا دفع نامحسوس آب گویند، دفع نامحسوس آب نیز مداوم و معمولاً ناخودآگاه است و قرار گرفتن در ارتفاعات، رطوبت کم و دمای بالا میتواند باعث افزایش دفع آب نامحسوس از طریق ریهها و تعریق شود.
کارشناس مسئول آموزش همگانی انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی کشور با بیان اینکه بیآب شدن بدن با نشانههایی همراه است عنوان کرد: نشانههای دهیدراتاسیون شامل سردرد، خستگی، کاهش اشتها، سبکی سر و کاهش کشیدگی طبیعی پوست است، سایر نشانهها نیز با ادرار غلیظ، کاهش برونده ادراری، چشمهای فرورفته، خشکی غشاهای مخاطی دهان و بینی و تاکیکاردی (افزایش ضربان قلب) مشخص میشود همچنین در فرد دهیدراته اندازه مواد حلشده در ادرار بیش از حد طبیعی و ادرار تیرهتر از حد معمول است.
انتهای پیام